Artikler

Groft og fedtfattig mad i sportshaller
Seks idrætshaller i Herning Kommune sætter groft brød, mere grønt og andre sundere madvarer på menuen.

Fedtdryppende pommes frites, cheeseburgere, hotdogs, sodavand og slik. Sådan ser menuen i mange sportshaller ud. Men nu skal det være slut. Seks haller har sagt ja til at gå foran i kampen med den kalorietomme mad. Som et alternativ til junkfood vil de servere groft og fedtfattig mad –  med fokus på smag og friskere råvarer.
 
Lind Hallen, Kibæk Krydsfelt, Vildbjerg Sports- og Kulturcenter, Hammerum Hallen, Haderup Kultur- og idrætscenter og Feldborg Hallen sætter i samarbejde med Herning Kommune og Halforum nu fokus på sundhed og trivsel. Målet er, at børn og unge skal have  muligheden for at træffe sundere kostvalg, når de spiser i hallen.
 
Godt erfaringsgrundlag
- Det er vigtigt, at der er fokus på sundhed i de miljøer, hvor børn og unge færdes. Derfor er det dejligt, at så mange haller har taget projektet til sig. Det er vigtigt, at der er nogen, der tør gå foran og viser vejen. Pilothallerne er meget forskellige både hvad angår størrelse og beliggenhed, så det giver os et godt erfaringsgrundlag, siger formand for kultur- og fritidsudvalget Johs. Poulsen (V).
 
Sundere alternativer
Det 2-årige pilotprojekt tager afsæt i kommunens sundheds- og fritidspolitiske målsætninger om at forebygge fedme og livsstilssygdomme. Målet er, at man vil kunne indhøste erfaringer med, hvordan hallerne kan udkonkurrere frituren og tilbyde sundere alternativer.
 
- Der er mange traditioner forbundet med den mad, vi ser i hallerne i dag, og pilotprojektet er første skridt i retningen af sundere alternativer. Projektet skal være med til at bane vejen for en ny madkultur i vores idrætshaller, siger formand for Forebyggelsesudvalget Christian Bjerre (K).
 
Kontakt
Fmd. for Kultur- og Fritidsudvalget, Johs. Poulsen (R), tlf. 2010 3387.
Fmd. for Forebyggelsesudvalget, Christian Bjerre (K), tlf. 2968 9667.
Lind Hallen, John Arvad, tlf. 9722 5253.
Kibæk Krydsfelt, Benny Nielsen, 9719 1464/ 2120 6081.
Vildbjerg Sports- og Kulturcenter, Klaus S. Andersen, 9627 0700.
Hammerum Hallen, Peter Vissing, tlf. 9711 6700.
Haderup Kultur- og idrætscenter, Kirja Lundager, tlf. 9745 4840/ 2177 8724.
Feldborg Hallen, Tina Lange-Kornbak, tlf. 9745 4372.
 
Link til aftalegrundlag: www.halforum.dk


Lind Hallen går den "sunde" vej
Sund mad på spisekortet i Hallen

Artiklen er brugt med tilladelse fra Herning Bladet.
Lind Hallerne har gennemrenoveret cafeteriet og lavet det til en lys og venlig cafe. Nu bliver også spisekortet renoveret, så det sunde kommer i højsædet
 
Af Vagn Buch-Pedersen
redaktion{at}herningbladet.dk

 
Gennem de seneste år har man oftere og oftere i idrætshaller rundt om diskuteret sund mad i stedet for den traditionelle grill- og frituremad. Argumentet har ikke mindst været den skærende kontrast mellem de sunde og helsefremmende idrætsaktiviteter, hallerne er ramme om, og så den virkelig usunde, fedt- og sukkerfyldte mad, der kan tilbydes.
I Lind Hallerne er der allerede nu sund mad på spisekortet. Men det er kun begyndelsen, lover halbestyrer John Arvad, som er gået ind i projekt sund mad med liv og sjæl.
»Det handler om at ændre nogle meget indgroede vaner, og det kræver at man tror på, at det kan lade sig gøre. Og det tror jeg på,« siger John Arvad.

Det begyndte med et gammelt gulvtæppe
Projekt sund kost begyndte egentlig et helt andet sted, nemlig da der skulle skiftes gulvtæppe i det tidligere cafeteria. Det var, som resten af lokalet, mørkebrunt og godt brugt, og udskiftningen af gulvtæppet udviklede sig til en total renovering af det tidligere mørke og noget skumle lokale, der nu i stedet fremstår som et lyst cafélokale med nyt inventar.
»Ja, den ene beslutning tog den anden, og da vi var færdige, var spørgsmålet, hvad vi så skulle. Svaret var, at vi gerne ville have anderledes og sundere mad ind i caféen - og at vi også gerne ville udvikle den til at blive et spisested og i det hele taget et samlingssted for hele Lind,« fortæller John Arvad.

Temadag fængede
Han begyndte at se, hvad man havde gjort andre steder. Erfaringerne udefra var meget blandede. Nogle steder havde man haft succes med at gå til den sunde side, andre steder havde det været fiasko. Så da Herning Kommune inviterede til en temadag om emnet sund mad i idrætshallerne, var John Arvad blandt deltagerne. Og her blev han overbevist om, at det var vejen frem.
»Der blev kastet så mange positive bolde op, at jeg sagde, at det skulle Lind Hallerne være en del af, og jeg kom også med i et udvalg, det skulle arbejde videre. Vi skulle vise vejen for alle haller i kommunen ved at sætte nogle kriterier op for, hvad der skal være der, og hvad der skal ud,« forklarer John Arvad.

Hvad er det man knokler for
Han erkender, at det er vanskeligt at ændre vaner. Men hans spørgsmål til brugerne er, om det virkelig er rigtigt, at man går ind i hallen og dyrker sport, og så går man ud og spiser en fransk hotdog og en portion fritter til.
»For hvor er det så lige effekten af det, man lige har knoklet og svedt over, bliver af,« spørger han.
Et oplæg er nu ude i hallerne, og efter en tilbagemelding vil 3-5 haller blive valgt ud til at deltage i et pilotprojekt i samarbejde med Herning Kommune, og John Arvad håber naturligvis at være blandt de udvalgte.

Klar til at gå videre
»Men uanset om vi kommer med eller ej, så vil vi fortsætte arbejdet med sund mad. Men med omkring 2000 brugere igennem hallen om ugen er vi en af de mest benyttede haller i hele kommunen, og ud over vores egen café er vi også i gang med at indlede et samarbejde med Lind Skole. Den har ikke nogen madordning, men vil gerne være med i et projekt om sund mad, hvor målet er, at vi skal levere til skolen,« siger John Arvad.
En nøglespiller i det hele er den nye leder af caféen, som netop et tiltrådt. Han hedder Arne Wigti og er uddannet kok - og helt klar over, hvad han gik ind til. Også at målet på langt sigt er at trække folk fra hele byen til caféen.

Fra sportscafé til byens café
»Der er ingen steder i Lind, hvor man kan gå hen at spise i dag. Det vil vi gerne give mulighed for, for eksempel med en sund dagens ret og i det hele taget med en ændret menu. Vi vil gå fra at være sportscafé til at være hele byens café, og vi kan allerede nu tilbyde andet end den traditionelle burgermenu. Jeg håber på langt sigt, at familierne en gang eller to om måneden, når de alligevel er her for at dyrke sport, vil samles for også at spise sundt sammen,« fortæller John Arvad.
Han vil nu også mobilisere brugerne blandt andet med en forældregruppe, dels for at få dem til at støtte ideen, dels for også at få input til menuen. Også foreningerne vil han satse på, blandt andet ved at tilbyde dem frugtordninger i forbindelse med træningen og at de kan samles til fællesspisning i hallen.

Meget usundt er allerede ude
»Jeg har med vilje sat overliggeren for projektet meget højt, for ellers når vi det ikke. men vi er i fuld gang. Is, de søde sodavand og meget af slikket er smidt ud, og i stedet har vi nu rene frugtsafter uden tilsætning. Indtil videre er det modtaget godt.
I det lys kan det undre, at der stadig reklameres med forskellig grill-mad. Men også her sker der ændringer. Her kommer der fedtfattige burgere og pølser ind, grove brød og på langt sigt skal frituren også smides ud.

Vil vinde på den lange bane
»Vi kan lave meget mere fedtfattige pommes frites i ovn, og det er vejen frem. Vi ved, at det er lidt dyrere produkter, men skal man købe det sunde eller det usunde, så skal det sunde være billigst, for det er den mest effektive måde at ændre vanerne på. Det kommer til at koste på bundlinien, så her er det vigtigt, at vi også har bestyrelsen og brugerne med. Men på langt sigt tror jeg på, at det vil gå som med det økologiske, hvor forbruget i dag er støt stigenden og priserne er kommet ned,« siger John Arvad.

Booking Kalender

 

ALPI HALLEN

Kollundvej 33

DK-7400 Herning

Tel.: +45 9722 5253

alpi{at}alpihallerne.dk

ÅBNINGSTIDER

Mandag til fredag kl. 08.00 - 22.00

Lørdag og søndag efter
aftale/stævner/arrangementer